Jesteś tutaj:
Główna>
Zdrowie - artykuły>
Seler - właściwości
SELER - NA STRES, DEPRESJĘ I SŁABE ZDROWIE
Znany wszystkim i stosowany do zup w ramach włoszczyzny
seler ma wiele właściwości odżywczych i leczniczych.
Seler zawiera w sobie więcej witaminy C, niż cytrusy.
Jest też bogatym źródłem witamin z grupy B, niacyny i kwasu foliowego.
Ponadto
seler zawiera wiele soli mineralnych. Są to na przykład żelazo, magnez, fosfor, wapń, potas i cynk.
Seler zawiera dużo flawonoidów. Chronią one przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, a więc pomagają dłużej utrzymać młodość.
Seler zawiera bardzo niewielką ilość kalorii, dlatego warto go włączyć do diety odchudzającej.
Działanie selera:
przeciwzapalne,
pobudza apetyt,
poprawia odporność organizmu na choroby,
poprawia przemianę materii,
antyoksydacyjne,
przeciwbólowe,
uspokajające,
przeciwdepresyjne,
moczopędne,
wspomaga pracę nerek,
pozytywnie działa na płuca - wspomaga też leczenie ich chorób,
oczyszcza organizm z toksyn,
antynowotworowe,
wzmacnia serce,
poprawia odporność,
zwiększa potencję,
wspomaga układ pokarmowy,
wzmacnia naczynia krwionośne,
obniża ciśnienie.
Jak widać dość niedoceniany u nas seler ma wiele ciekawych właściwości. Warto go spożywać pod różnymi postaciami. Pyszną potrawą na przykład są smażone krążki z selera.
Napój odmładzający z selera: sok z selera wypijany przed śniadaniem. Usuwa obrzęki, poprawia koloryt skóry, dodaje blasku włosom.
Na stawy: ugotuj łyżkę startej bulwy selera. Pozostaw do odstania i naciągnięcia na kilka godzin, a potem pij na pół godziny przed jedzeniem trzy razy dziennie po połowie szklanki. Kuracja trwa kilka tygodni. Można też pić sok z selera.
Napój wzmacniający: zmieszaj sok z selera z marchwiowym i pij codziennie przez kilka tygodni.
Uwaga: nie należy spożywać selera w nadmiernych ilościach w dni słoneczne, gdyż seler może uczulać na słońce.
| Medycyna naturalna | Czytaj też o mocy umysłu